Onderzoek je reactiepatronen

door Blog, Emoties en trauma0 Reacties

Een van de aanjagers van stress is onze eigen mind. We denken vaak dat het het gedrag van anderen is die bij ons stress en spanning veroorzaakt maar in werkelijkheid zijn dit slechts de triggers die een cascade van reacties bij ons oproept en die alles over onszelf zegt en niets over de ander. Het is al helpend als je je bewust bent van de triggers en je emoties en gedrag. In werkelijkheid vinden er nog 2 stappen tussendoor plaats maar die gaan zo razendsnel dat je ze misschien niet altijd herkent.

Stel je leidinggevende wil een gesprek met je en je merkt een vervelende emotie bij jezelf op. De trigger kan zijn een woord, de intonatie of een gebaar die zij gebruikt. Deze trigger kan emoties bij je oproepen als twijfel, onzekerheid en angst en dat wordt vertaald in een verandering in jouw gedrag. Je probeert jezelf gerust te stellen, je gaat bij collega’s meer info vragen of je piekert je suf wat het zou kunnen zijn dat je op gesprek moet komen.

Wat er daadwerkelijk gebeurt is dat de trigger eerst nog een fysieke sensatie bij je teweeg brengt, en dit gebeurt in een split second, zoals spanning in je Solar Plexus (maagstreek) of keel, hartkloppingen en zelfs diarree. Dit heeft te maken met je Nervus Vagus en je para(sympatische) zenuwstelsel. Kijk voor uitleg nog even naar het filmpje met tip 2. Je ervaart onveiligheid en je lijf reageert daarop.

Daarna komen er gedachten bij je naar boven zoals: wat heb ik fout gedaan, wat gaat er gebeuren, wie heeft er over mij geroddeld, enz.

Onder deze gedachten liggen overtuigingen die ver terug kunnen gaan naar: ik ben niet goed genoeg of ik doe er niet toe. Hele primaire overtuigingen die je ergens in je leven bent gaan geloven. Soms lijken ze op de stemmetjes van je moeder of een leerkracht bijvoorbeeld. 😉

Deze gedachten en overtuigingen veroorzaken de emoties die je daarna merkt bij jezelf. Emoties zijn dus niet hetzelfde als fysieke sensaties maar beiden kunnen wel helpen beter af te stemmen op jezelf. De fysieke sensaties kloppen altijd en die mag je serieus nemen en ernaar handelen. Je gedachten zijn eigenlijk nooit waar. Je kunt ze onderzoeken op waarheid door simpel te vragen: is het waar dat ……..?

Wanneer je zulke emoties bij jezelf waarneemt onderzoek dan wat er gebeurt is van trigger tot emotie. Schrijf het eens helemaal uit. Als je regelmatig achteraf je reactiepatronen onderzoekt word je bewuster van jezelf en zul je steeds sneller je patronen herkennen. Uiteindelijk word je daardoor minder snel getriggerd en ervaar je minder stress en meer ontspanning.

Je lijf wordt zo je innerlijke kompas, zij zal je navigeren naar dat wat voedend en kloppend is voor jou.

Meer van dit?

Binnenkort volgt de training: Van zorgen voor leerlingen naar zorgen voor jezelf.

Klik hier als je op de hoogte gehouden wilt worden van de training.

Chat openen
1
App me of spreek iets in..